Jabłecznik z gorzką czekoladą

    Jabłecznik z gorzką czekoladą

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Nie jadam słodyczy i chyba ogólnie nie przepadam za słodyczami. Jednak w domu mam dwóch łasuchów, którzy tylko wodzą oczami za czymś słodkim. Ten przepis nadaje się idealnie do zaspokojenia wszystkich żołądków. Nie ma w nim cukru, a jednak odnajdziemy w nim słodycz. Polecam

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica o średnicy 24 cm

    • 3 jajka (oddzielić żółtka od białek)
    • 2 łyżki miodu
    • 125 g jogurtu naturalnego
    • 200 g mąki żytniej lub orkiszowej pełnoziarnistej
    • 1/2 paczki proszku do pieczenia
    • 5 jabłek
    • 1 banan
    • łyżka cynamonu
    • 100 g migdałów łuskanych
    • 5 daktyli
    • Polewa
    • połowę dużej gorzkiej czekolady
    • łyżka masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Żółtka wymieszać z miodem za pomocą miksera, dodać jogurt, mąkę oraz proszek do pieczenia.
    2. Dwa jabłka i banana obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do ciasta razem z cynamonem.
    3. Ubić białka i dodać do ciasta, wymieszać.
    4. Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem.
    5. Pozostałe jabłka pokroić w plastry, ułożyć jak dachówki na cieście. Posypać migdałami oraz pokrojonymi daktylami.
    6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 50-60 minut (z termoobiegiem).
    7. Po upieczeniu polać czekoladą wcześniej roztopioną na łyżce masła.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Wegetrianizm i mój świat

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis