Słodko-ostry bakłażan po chińsku

    Słodko-ostry bakłażan po chińsku

    4polubienia
    35min.


    Zrobione przez 287 osób

    Smażony bakłażan w pikantnym słodkim sosie. Proste i pyszne danie! Jestem pewna, że będzie wam smakowało!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 długie fioletowe bakłażany pokrojone w kostkę
    • 1,5 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka czerwonego octu winnego
    • 1 łyżka cukru
    • 1 zielona papryczka chili drobno posiekana
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 1/2 łyżeczki (lub do smaku) oleju chili
    • 2 łyżeczki soli
    • 2 łyżki oleju roślinnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Włożyć kostki bakłażana do dużej miski i posypać solą. Napełnić miskę wodą tak, by pokryła warzywo i pozostawić na 30 minut. Dobrze spłukać i osuszyć na ręczniku papierowym.
    2. W małej misce wymieszać sos sojowy z octem winnym, cukrem, papryczką chili, mąką ziemniaczaną i olejem z chili. Odstawić.
    3. W dużej patelni lub w woku rozgrzać olej roślinny na średnim ogniu. Smażyć bakłażana, aż będzie miękki i zacznie robić się brązowy, około 5 do 10 minut. Wlać sos i gotować mieszając, aż sos zgęstnieje i bakłażan równomiernie się nim pokryje. Podawać natychmiast.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem i wyszło drastycznie słone Chyba jest problem z ilością soli... - 28 lip 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis