Biszkopt z rabarbarem

    Biszkopt z rabarbarem

    3polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Prosty przepis na biszkopt regionalny - popularny na Podkarpaciu :) Zamiast rabarbaru można dodać świeże maliny.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica o średnicy 21 cm

    • 30-40 dkg rabarbaru
    • 3 łyżki cukru
    • 4 jaja (oddzielamy żółtka od białek)
    • 8 dużych łyżek cukru kryształu
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka octu
    • 1 szklanka mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 łyżki oleju
    • Dodatkowo
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • kilka łyżek cukru pudru na lukier

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rabarbar umyć, obrać, pokroić w grubą kostkę i zasypać 3 łyżkami cukru.
    2. Białka ubić z 8 dużymi łyżkami cukru i szczyptą soli.
    3. Żółtka wymieszać z octem, dodać do białek i ubić.
    4. Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać z ubitą masą.
    5. Dodać olej, zmiksować.
    6. Wylać ciasto na tortownicę o średnicy 21 cm.
    7. Rabarbar odcedzić porządnie z soku (odlewając sok do miseczki) i ułożyć na cieście.
    8. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 35-40 minut.
    9. Po ostudzeniu można udekorować lukrem przygotowanym z pozostałego soku z rabarbaru, soku z cytryny i cukru pudru.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    gee
    autor:
    2

    Super przepis, połączenie lekkiego ciasta biszkoptowego z kwaskowatymi owocami - pycha! - 07 maj 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis