Sernik jagodowy z białą czekoladą

    Sernik jagodowy z białą czekoladą

    2polubienia
    9godz.55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jako dziecko uwielbiałam lody o takim smaku - ten sernik to moja próba odtworzenia tego wspomnienia :) Sernik jest lekki jak chmurka, dzięki ubitym na sztywno białkom, a aromat jagód jest w nim mocno wyczuwalny.

    słodka Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica

    • Kruche ciasto
    • 100 g zimnego masła
    • 50 g kakao
    • 40 g cukru pudru
    • 1 żółtko
    • szczypta soli
    • 110 g mąki pszennej
    • Masa serowa
    • 300 g białej czekolady
    • 200 g śmietanki 36%
    • 250 g jagód (mogą być mrożone)
    • 500 g białego sera, trzykrotnie mielonego
    • 250 g mascarpone
    • 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
    • Dodatkowo
    • 250 ml śmietany 36%
    • łyżka cukru pudru
    • 200 g jagód (lub borówek amerykańskich)*

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 9godz.55min. 

    1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (z termoobiegiem).
    2. Wszystkie składniki na kruche ciasto miksujemy w malakserze, aż ciasto zbije się w jedną kulę (można też posiekać nożem i szybko wyrobić chłodnymi rękami). Chłodzimy przez 45 minut w lodówce.
    3. Gdy ciasto się chłodzi siekamy czekoladę i umieszczamy w miseczce. 200 g śmietanki podgrzewamy prawie do wrzenia i zalewamy nią czekoladę. Po chwili mieszamy, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawiamy.
    4. Jagody wsypujemy do garnka, podgrzewamy, aż się rozmrożą i puszczą sok. Przecieramy przez sitko, aby pozbyć się skórek. Z powrotem wlewamy do garnka i odparowujemy na wolnym ogniu, aż zostanie około pół szklanki gęstego płynu (około 10 minut). Studzimy.
    5. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wylepiamy nim dno tortownicy, nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach C. Po wyjęciu spodu temperaturę piekarnika obniżamy do 150 stopni C, wyłączamy termoobieg.
    6. W dużej misce miksujemy razem twaróg i mascarpone. Dodajemy przestudzony sos czekoladowy, żółtka i puree jagodowe. Miksujemy.
    7. W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Gdy będą gotowe, dodajemy łyżkę białek do masy serowej i energicznie mieszamy rózgą kuchenną, aby rozrzedzić masę. Kolejne porcje białek BARDZO DELIKATNIE łączymy z masą (również za pomocą rózgi).
    8. Masę delikatnie wylewamy na upieczony wcześniej spód. Pieczemy 60 minut w 150 stopniach C, aż wierzch sernika zetnie się (może się lekko trząść). Po upieczeniu studzimy w otwartym piekarniku, a następnie chłodzimy przez noc w lodówce.
    9. Schłodzony sernik wyjmujemy z tortownicy (najlepiej oddzielić boki sernika od formy ostrym, wilgotnym nożem).
    10. Śmietanę ubijamy z łyżką cukru pudru i za pomocą łyżki wykładamy na wierzch sernika. Ozdabiamy jagodami (borówkami).
    11. Smacznego :)

    Rada

    *należy sprawdzić, czy owoce nie są uszkodzone/pogniecione, ponieważ mogą zabarwić śmietanę.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    SŁODKA

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis