Biszkopt czekoladowy

    Biszkopt czekoladowy

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Czekoladowy biszkopt z samych białek. Bardzo puszysty dzięki dodatkowi wodorowinianu potasu. Szukajcie go w sklepach internetowych.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 forma o średnicy 25 cm

    • 8 białek z dużych jajek o temperaturze pokojowej
    • 150 g drobnego cukru
    • ¼ łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka wodorowinianu potasu
    • 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
    • 115 g mąki
    • 85 g cukru pudru
    • 2 łyżki kakao
    • Z czym podawać
    • 1 łyżka kakao
    • 1 łyżka cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Przesiać mąkę i cukier puder na duży talerz i odstawić.
    2. Wlać białka do dużej miski i ubić na delikatną pianę. Dodać cukier, sól, wodorowinian potasu oraz esencję waniliową i dalej ubijać na sztywno.
    3. Przesiać mąkę z cukrem i kakao do miski z pianą i bardzo delikatnie i dokładnie wymieszać dużą metalową łyżką.
    4. Przełożyć ciasto do nienasmarowanej tłuszczem 25-centymetrowej formy z kominkiem, dbając o to, by w cieście nie porobiły się bąble powietrza. Piec 35 minut, aż ciasto dobrze wyrośnie, przyrumieni się i będzie sprężyste w dotyku.
    5. Odwrócić biszkopt w formie i postawić do góry dnem na drucianym ruszcie; pozostawić do wystygnięcia. Gdy będzie już chłodny, przesunąć długim nożem po ściance formy, aby oderwać od niej ciasto, a następnie wyłożyć biszkopt na talerz (można go przechowywać przez 1–2 dni owinięty folią spożywczą lub w hermetycznym pojemniku).
    6. Gotowy biszkopt posypać przesianą przez sitko mieszanką łyżki kakao i łyżki cukru pudru.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Wodorowinian potasu

    Wodorowinian potasu, czyli kamień winny, to produkt uboczny powstający przy produkcji wina. Jest składnikiem proszku do pieczenia. Można go kupić w sklepach winiarskich i sklepach internetowych.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis