Wegański murzynek

    Wegański murzynek

    1polubienie
    2godz.55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne ciasto czekoladowe bez jajek, mleka i bez masła, idealne dla wegan. Pokryte kremem czekoladowym - również wegańskim.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica 23 cm

    • 280 g mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szczypta soli
    • 3 łyżki gorzkiego kakao
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 300 ml mleka sojowego
    • 175 g brązowego cukru
    • 80 ml oleju roślinnego
    • 3 łyżki syropu złocistego
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    • 100 g groszków czekoladowych
    • Krem
    • 200 g margaryny roślinnej do pieczenia
    • 320 g cukru pudru
    • 220 g ciemnej czekolady
    • 110 g gorzkiego kakao

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wysmarować tłuszczem okrągłą foremkę o średnicy 23 cm.
    2. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao. Sodę wymieszać z 1 łyżką mleka sojowego i dodać do mąki.
    3. Dodać cukier, pozostałe mleko, olej, syrop i ekstrakt waniliowy i mieszać widelcem lub trzepaczką aż masa będzie jednolita.
    4. Dodać groszki czekoladowe i wymieszać. Przelać ciasto do foremki.
    5. Piec przez 30 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Jeśli środek ciasta jest nieupieczony - zostawić w piekarniku jeszcze na 15 minut, ale przykryć z wierzchu folią aby się nie przypaliło.
    6. Studzić ciasto przez co najmniej 20 minut, a następnie wstawić do lodówki na godzinę.
    7. Krem: stopić margarynę i wymieszać z cukrem pudrem (widelcem). Dodać stopioną czekoladę i kakao i porządnie wymieszać. Jeśli masa wygląda na bardzo suchą - dodać odrobinę mleka sojowego.
    8. Kremem pokryć ciasto i odstawić do lodówki na co najmniej 20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    biskupmm
    autor:
    1

    rewelacyjny przepis! ciasto jest pyszne, lekkie - nikt nawet nie podejrzewał, że jest wegańskie dodatkowe 15 minut pieczenia przydało się; zamiast masy czekoladowej roztopiłam czekoladę i posmarowałam wierzch ciasta następnego dnia ciasto smakuje jeszcze lepiej (pod warunkiem, że się schowa przed rodziną i znajomymi...) - 29 paź 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis