Biszkopt kawowy

    Biszkopt kawowy

    1polubienie
    42min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Prosty przepis na szybkie ciasto - biszkopt z dodatkiem espresso, przekładany konfiturą morelową. Można go też przełożyć kremem śmietanowym i będzie dobry na tort.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 3 duże jajka
    • 120 g cukru
    • szczypta soli
    • 120 g mąki pszennej
    • 1 łyżka zaparzonej kawy espresso
    • Nadzienie
    • konfitura morelowa

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 42min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190°C. Nasmarować tortownicę o średnicy 20-22 cm masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Jajka ubijać z cukrem i solą w garnku ustawionym na drugim garnku z gotującą się wodą. Rozsiać na masie połowę mąki i ostrożnie wymieszać trzepaczką do piany. To samo zrobić z drugą połową mąki i na koniec dodać łyżkę letniej kawy.
    3. Wylać ciasto do blachy i piec przez 30-35 minut. Ciasto powinno przy tym znacznie wyrosnąć i zrobić się pulchne. Gdy ostygnie, wyjąć z blachy i odłożyć aby ostygło.
    4. Przeciąć na dwa plastry, jak biszkopt do tortu. Nasmarować dolną część konfiturą morelową, położyć na nią górną część i docisnąć.
    5. Po wierzchu można posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis