Udka na słodko-kwaśno

    Udka na słodko-kwaśno

    16polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 354 osoby

    Świetny przepis na udka kurczaka. Uwaga: jeśli masz więcej udek niż w przepisie, dopasuj odpowiednio ilość sosu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 8 udek kurczaka
    • 2 jajka, rozbełtane
    • 30 g (1/4 szklanki) mąki pszennej do panierki
    • Sos
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 200 g (1 szklanka) cukru
    • 60 ml octu
    • 70 ml wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Udka kurczaka zanurzać w rozbełtanym jajku, a następnie w mące. Smażyć w dużej patelni około 15 minut, aż będą chrupiące. Osączyć i ułożyć w brytfance wielkości 23x33 cm.
    2. Nagrzać piekarnik do 175°C.
    3. Przygotować sos: w małej misce połączyć sos sojowy z wodą, cukrem i octem. Wymieszać i zalać kurczaka.
    4. Piec udka w nagrzanym piekarniku przez 30 minut, aż się całkowicie upieką, a wyciekający płyn stanie się przejrzysty.

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    Erlenth
    autor:
    20

    mniam! jest pyszne, mięsko takie delikatne się roobi w tym sosie! Zmieniłam pare drobiazgów, zamiast octu zwyklego dałam jabłkowy, i zamiast cukru dałam 3 łyzki miodu i jedną mala łyzeczke cukru brązowego oraz dodałam do przyprawiania kurczaka troche imbiuru suszonego jest cudny polecam! - 08 lut 2013

    Allrecipes
    autor:
    2

    @Dominik - w przepisie jest błąd - ocet powinien być 5% (taki zwykły ze sklepu ma 10%) - dlatego Erlenth wyszedł sos, bo użyła octu jabłkowego, który jest słabszy. Przepraszamy za usterki i już poprawiamy! - 09 cze 2014

    autor:
    0

    Właśnie robię, mam nadzieję że będą dobre, do tego sobie wymyśliłam ryż zabarwiony kurkumą z cebulką, rodzynkami i brzoskwiniami, ciekawe jak będzie smakować - 15 cze 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis