Chłopska zapiekanka z kiełbasą, orzechami i tymiankiem

    Chłopska zapiekanka z kiełbasą, orzechami i tymiankiem

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Niby zwykłe danie a jednak orzechowy posmak kiełbasy zaskakuje i nie należy do codziennych! Coś innego, warto spróbować:)

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 10 średniej wielkości ziemniaków
    • 2 kawałki kiełbasy dobrej jakości (może być np podwawelska) po ok. 20 cm każdy
    • 2 średnie cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • olej do smażenia
    • 1 szklanka orzechów włoskich lub laskowych
    • 1 jajko
    • 3 łyżki śmietany (12 lub 18%)
    • sól
    • pieprz
    • słodka papryka
    • kilka gałązek świeżego tymianku (lub 1 łyżka suszonego)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Ziemniaki dokładnie umyć, obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo. Pokroić w około 0,5 cm talarki, przełożyć do miski.
    2. Kiełbasę dowolnie pokroić (kostka lub plasterki). Cebulę poszatkować w piórka, pokroić czosnek i wszystko razem podsmażyć na odrobinie oleju tak aby cebula lekko się zeszkliła, a kiełbasa zarumieniła. Zdjąć z ognia.
    3. Orzechy lekko zmielić w blenderze lub poszatkować.
    4. W miseczce roztrzepać jajko, dodać śmietanę, sól, pieprz i słodką paprykę
    5. Ziemniaki podzielić na dwie części. Pierwszą z nich ułożyć równo na dnie wcześniej wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Warstwę posypać tymiankiem, na to wyłożyć podsmażoną kiełbasę z cebulą i czosnkiem, posypać orzechami. Na koniec kolejna warstwa ziemniaków.
    6. Całość posypać tymiankiem i zalać wcześniej przygotowanym sosem z jajka i jogurtu.
    7. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, piec około 30-40 minut.

    Rada

    Najlepiej smakuje z zimnym piwem :)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis