Cytrynowa zapiekanka z łososiem i koprem włoskim

    Cytrynowa zapiekanka z łososiem i koprem włoskim

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jak tylko w sklepach pojawia się koper włoski nie mogę się oprzeć żeby nie przyrządzić tego pysznego dania. Fenkuł nadaje lekko anyżkowego posmaku, a całość posypana świeżym koperkiem uzupełnia się z nutą cytryny.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g pełnoziarnistego makaronu, np. penne
    • oliwa z oliwek
    • ok. 400 g filetu z łososia
    • 1 cytryna
    • sól i pieprz do smaku
    • ok. 500 g czyli 1 duży fenkuł (koper włoski)
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 szklanka jogurtu naturalnego
    • łyżeczka oregano
    • łyżeczka masła
    • świeży koperek do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Ugotować makaron al dente wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, skropić oliwą z oliwek i odstawić na bok.
    2. Jeśli filet ma skórę - ściągnąć ją. Rybę pokroić w około 2 cm kostkę. Skropić sokiem z połowy cytryny, doprawić solą i pieprzem.
    3. Bulwę kopru dokładnie umyć, pokroić w piórka, przełożyć na rozgrzaną patelnię i podsmażać na łyżce oliwy aż puści wodę i lekko się zarumieni. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
    4. W miseczce wymieszać jogurt ze startą skórką z cytryny, oregano, solą i pieprzem.
    5. Piekarnik nagrzać do 180-200 stopni C.
    6. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać po kolei: makaron, łososia fenkuł. Wszystko zalać przygotowanym sosem jogurtowym.
    7. Danie zapiekać pod przykryciem około 30 minut.
    8. Podawać posypane koperkiem.

    Rada

    Wbrew pozorom jest to potrawa całkiem dietetyczna. Fenkuł jest jednym z najmniej kalorycznych warzyw!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis