Zapiekanka z brokułami, serem kozim i szynką parmeńską

    Zapiekanka z brokułami, serem kozim i szynką parmeńską

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Proste a jednocześnie lekko wykwintne danie. Mi smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealne połączenie słonego smaku przełamane słodyczą migdałów. Polecam!

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 duży brokuł
    • 100 g makaronu razowego, np. rurki
    • garść podprażonych migdałów w płatkach
    • oliwa z oliwek
    • kilka plasterków szynki parmeńskiej
    • 200 g sera koziego w roladce
    • Sos
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżka mąki
    • sól i pieprz do smaku
    • szczypta startej gałki muszkatołowej
    • mały ząbek czosnku
    • 2,5 szklanki mleka (2 lub 3,2%)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Brokuły podzielić na mniejsze części i ugotować w osolonej wodzie al dente. Zalać zimną wodą tak aby nie straciły koloru.
    2. Makaron również ugotować al dente, odcedzić.
    3. Na suchej patelni przyprażyć płatki migdałów, tak aby lekko się zarumieniły, przełożyć do miseczki.
    4. Na tę samą patelnię wlać odrobinę oliwy z oliwek, porwać plastry szynki na mniejsze kawałki, delikatnie przysmażyć.
    5. Rozgrzać piekarnik do 180-200 stopni C.
    6. W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać do uzyskania gładkiej masy. Mieszając, powoli wlewać mleko i chwilę gotować, aż sos zgęstnieje.
    7. Doprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową, na koniec dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
    8. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dno kładziemy po kolei: makaron, brokuły szynkę, pokruszony ser kozi. Na koniec zalać przygotowanym sosem.
    9. Zapiekać w piekarniku przez około 30 min.
    10. Podawać posypane płatkami migdałów.

    Rada

    Najlepiej smakuje z białym półwytrawnym winem np. Chardonnay

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis