Owocowe babeczki z kremem śmietankowym

    Owocowe babeczki z kremem śmietankowym

    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Idealne na wiosnę! Słońce za oknem świeci - aż kusi, by wyjść na dwór. Owocowe babeczki są wyśmienite na ciepły wieczór z przyjaciółmi w ogrodzie. Można ozdobić je wszelkiego rodzaju owocami, by wyglądały kusząco i zapraszały do stołu coraz więcej zgłodniałych gości.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 125 g masła
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka aromatu śmietankowego lub wanilinowego
    • 2 jajka
    • 1 i 1/4 szklanki mąki
    • 1/2 szklanki mleka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Do dekoracji
    • 500 g śmietany kremowej 36%
    • krem śmietankowy do tortów (np. Gellwe lub Dr. Oetker)
    • mleczna czekolada
    • owoce (pomarańcza, grejpfrut, jabłko, limonka)
    • wiórki kokosowe

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 160 stopni C.
    2. Utrzeć masło z cukrem i łyżeczką aromatu, aż powstanie puszysta piana. Najprościej wykorzystać do tego mikser, używając go przez ok 10-15 minut.
    3. Do piany dodać jajka, jednocześnie miksując.
    4. Masę przelać do miski i na zmianę wsypywać przesianą mąkę i mleko, cały czas mieszając łyżką. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać.
    5. Ciasto przełożyć do papierowych foremek na muffinki, do połowy ich wysokości.
    6. Wstawić babeczki do piekarnika i piec przez 20 minut w temperaturze 160 stopni. Po tym czasie, zwiększyć temperaturę do 170 stopni i piec ok. 15 minut - do czasu aż nabiorą ładnego, złocistego koloru.
    7. Śmietanę kremową zmiksować wraz z kremem do tortów.
    8. Czekoladę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dwa kawałki czekolady można także cienko pokroić. Pomarańczę oczyścić i sparzyć, a potem zetrzeć na tarce niewielka ilość skórki. Z pomarańczy zdjąć cienką, prześwitującą skórkę, tak by pozostał sam soczysty owoc. Tak samo postąpić z grejpfrutem.
    9. Limonkę umyć i pokroić na małe, cienkie plastry. Plastry przekroić na pół lub nawet trzy części. Jabłko obrać i pokroić na małe kawałki lub - w zależności od pomysłu - zetrzeć na tarce.
    10. Gdy babeczki ostygną, nałożyć krem śmietankowy. Nie musi być go bardzo dużo - ma tworzyć lekką pierzynkę na wierzchu ciastka. Babeczki wyjąć z papierowych foremek. Ustawić na talerzu. Ozdobić według własnego pomysłu i kreatywności.

    Rada

    Do ozdoby można wykorzystać wszelkiego rodzaju owoce (np. winogrona, brzoskwinie czy truskawki). Babeczki są wyśmienite, a smakują jeszcze lepiej ze świadomością, że powstały dzięki Twojej własnej pracy.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    TARTALETKOWO

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis