Zapiekanka z tuńczykiem i białą fasolą

    Zapiekanka z tuńczykiem i białą fasolą

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Szybki i zdrowy pomysł na obiad czy wczesną kolację. Zapiekanka z ziemniakami i tuńczykiem w sosie śmietanowym.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 ziemniaki
    • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
    • 300 ml śmietany 30%
    • 1 jajko
    • 1 średnia cebula
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • sól
    • pieprz
    • szczypta startej gałki muszktałowej
    • 1 puszka białej fasoli
    • 2 łyżki masła
    • świeża natka pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Ziemniaki obieramy i kroimy w 1 cm plastry.
    2. Tuńczyka częściowo odcedzamy z oliwy i łączymy ze śmietaną, rozbełtanym jajkiem, pokrojoną w drobną kostkę cebulą i ząbkiem czosnku.
    3. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą startej gałki muszkatołowej.
    4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i nakładamy warstwowo: połowę ziemniaków, białą odcedzoną fasolę i masę śmietanową z tuńczykiem.
    5. Na wierzchu ciasno układamy plastry pozostałych ziemniaków. Przykładamy folią aluminiową i zapiekamy 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C.
    6. Porcje zapiekanki podajemy grubo posypane natką pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis