Ziemniaki faszerowane pepperoni

    Ziemniaki faszerowane pepperoni

    Zapisz do ulubionych
    1godz.50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pieczone ziemniaki nadziewane serem gouda, zieloną cebulką i kiełbasą pepperoni. Polecam jako przekąskę na imprezę albo jako dodatek do sałatki.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 5 dużych ziemniaków do pieczenia
    • 4 szklanki startego sera gouda
    • 3 posiekane cebulki dymki
    • 500 g kiełbasy pepperoni, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Piec ziemniaki przez 1 godzinę, aż będą miękkie. Wyjąc i lekko przestudzić.
    2. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 175 stopni C.
    3. Ziemniaki przekroić na pół. Wybrać miąższ, pozostawiając jedynie cieniutką warstwę na skórkach.
    4. Polówki skórek z ziemniaków pokroić jeszcze na 4 paski. Ułożyć na blaszce do pieczenia.
    5. Skórki posypać serem (cienko), na tym ułożyć posiekaną kiełbaskę pepperoni, posypać cebulką i pozostałym serem.
    6. Piec przez 30 minut, aż ser się stopi i ładnie przyrumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis