Pieczone ziemniaki z pysznym puree

    Pieczone ziemniaki z pysznym puree

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Te pieczone ziemniaki to fantastyczny dodatek do każdego posiłku. Smakują równie dobrze na drugi dzień, po odgrzaniu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże ziemniaki do pieczenia
    • 8 plasterków boczku (lub nawet lepiej bekonu)
    • 1 szklanka kwaśnej śmietany
    • 1/2 szklanki mleka
    • 4 łyżki masła
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 1 szklanka startego sera cheddar
    • 8 cebulek dymek, posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Piec ziemniaki przez 1 godzinę.
    2. W tym czasie smażyć boczek na patelni na dużym ogniu, aż się równomiernie przyrumieni. Zdjąć i odsączyć na ręcznikach papierowych.
    3. Upieczone ziemniaki odłożyć na 10 minut, aby nieco przestygły, a następnie przekroić w poprzek i wybrać miąższ do miski, uważając, aby nie uszkodzić skórek.
    4. Do miąższu dodać śmietanę, mleko, masło, sól, pieprz, 1/2 szklanki sera i połowę cebulki. Zmiksować mikserem aby masa była puszysta.
    5. Nałożyć do skórek ziemniaków, posypać pozostałym serem, cebulką i boczkiem.
    6. Piec jeszcze przez 15 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis