Pieczone ziemniaki z kwaśną śmietaną i boczkiem

    Pieczone ziemniaki z kwaśną śmietaną i boczkiem

    2polubienia
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tanie i proste danie, ale najpyszniejsze! Nie ma to jak ziemniaki z boczkiem i śmietaną. Do tego mizeria i obiad na lato gotowy!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 duże ziemniaki do pieczenia
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    • 50 g masła
    • 2 plastry boczku
    • 4 gałązki szczypiorku
    • 150 ml kwaśnej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Ziemniaki umyć, osuszyć, ponakłuwać widelcem i posmarować oliwą.
    2. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Włożyć ziemniaki na środkową półkę i piec przez 60-75 minut, aż będą miękkie.
    3. Za pomocą nożyczek kuchennych pokroić szczypiorek na ręcznik papierowy. Odstawić.
    4. Boczek podsmażyć na patelni grillowej, a następnie pociąć na małe kawałki za pomocą nożyczek kuchennych.
    5. Upieczone ziemniaki lekko przestudzić i naciąć z wierzchu na krzyż. Na ziemniaki nałożyć trochę kwaśnej śmietany i posypać boczkiem. Na koniec posypać szczypiorkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis