Sałatka ziemniaczana Mamusi

    Sałatka ziemniaczana Mamusi

    34polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 237 osób

    Sałatka ziemniaczana z jajkiem i ogórkiem kiszonym, w sosie majonezowo-chrzanowym. Jest to przepis matki mojego chłopaka, która robiła często taką sałatkę w czasach jego dzieciństwa. Przygotowałam ją któregoś dnia na jego prośbę na imprezę i stała się prawdziwym hitem!

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 2,3 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
    • 170 g (1 szklanka) posiekanej cebuli
    • 1/8 łyżeczki soli morskiej do smaku
    • 1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu do smaku
    • 475 ml (2 szklanki) majonezu
    • 120 ml (1/2 szklanki) żółtej musztardy (lub innej łagodnej musztardy)
    • 2 łyżki startego chrzanu
    • 8 jajek na twardo, posiekanych
    • 3 kiszone ogórki, posiekane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Włożyć ziemniaki do garnka i wlać tyle wody, by je pokryła. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 10 minut lub do miękkości. Odcedzić i włożyć do dużej salaterki.
    2. Do gorących ziemniaków dodać cebulę, sól i pieprz. W ten sposób bardziej absorbują smak. Pozostawić do wystygnięcia na około 20 minut.
    3. Do ostudzonych ziemniaków dodać majonez, musztardę i chrzan i dobrze wymieszać. Delikatnie domieszać jajka i kiszone ogórki. Na zakończenie hojnie posypać świeżym mielonym pieprzem. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    DomiM
    autor:
    6

    Bardzo dobra sałatka, przede wszystkim pożywna więc idealnie nadaje się do pracy! Ze wzg na to że sałatkę robiłam dla dwojga generalnie zmniejszyłam proporcje, za wyjątkiem ogórków. Super połączenie majonezu, chrzanu i musztardy! - 25 sty 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis