Ziemniaki faszerowane szparagami

    Ziemniaki faszerowane szparagami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pieczone ziemniaki z nadzieniem ze szparagów, kwaśnej śmietany, boczku i żółtego sera. To najlepsza przekąska na ciepło gdy jest sezon na szparagi.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże ziemniaki do pieczenia
    • 500 g szparagów pokrojonych na 2 cm kawałki i ugotowanych
    • 2 plasterki boczku, pokrojone w kostkę i podsmażone
    • 1 łyżka mleka
    • 125 ml kwaśnej śmietany
    • 1 łyżeczka soli
    • pieprz do smaku
    • 100 g startego sera cheddar

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Ziemniaki upiec w mundurkach w 200 stopniach C przez około godzinę, aż będą miękkie. W tym czasie w wodzie ugotować szparagi, a na patelni podsmażyć boczek.
    2. Upieczone ziemniaki nieco przestudzić i naciąć lub lekko odkroić wierchy. Wydrążyć z każdego ziemniaka trochę miąższu i włożyć do miski.
    3. Do miąższu dodać mleko, śmietanę, sól, pieprz, szparagi, połowę sera i boczek. Wymieszać i nałożyć do ziemniaków.
    4. Posypać resztą sera i włożyć na kilka minut do piekarnika, aby ser się stopił.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis