Pieczone ziemniaki faszerowane kurczakiem i boczkiem

    Pieczone ziemniaki faszerowane kurczakiem i boczkiem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Bardzo proste danie, które każdemu smakuje. Ziemniaki, kurczak, boczek, żółty ser i majonez - czyli to, co lubimy najbardziej!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże ziemniaki do pieczenia
    • 1 łyżka oliwy
    • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
    • 6-8 plasterków boczku (nie wędzonego)
    • 85 g sera żółtego, startego
    • 4-5 łyżek majonezu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
    2. Ziemniaki wyszorować, osuszyć, posmarować oliwą, ponakłuwać w kilku miejscach i piec przez godzinę - aż będą miękkie.
    3. Do naczynia żaroodpornego włożyć piersi z kurczaka i wstawić do piekarnika na 30 minut.
    4. Boczek usmażyć na patelni grillowej, zdjąć i posiekać.
    5. Kiedy piersi z kurczaka się upieką, pokroić je w drobną kostkę. Wymieszać z boczkiem, serem i majonezem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
    6. Upieczone ziemniaki nieco przestudzić, naciąć na krzyż, lekko rozchylić i nałożyć do każdego nadzienie.

    Rada

    Ziemniaki można też upiec w mikrofalówce - wystarczy je ponakłuwać i mikrofalować przez 15-20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis