Pieczone ziemniaki z żółtym serem

    (2)
    1 godz. 15 min

    Prosty i tani sposób na ziemniaki: najpierw są pieczone, a później nadziewane farszem z żółtym serem, który się wspaniale topi.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże mączyste ziemniaki
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 2 duże garści startego sera żółtego
    • 1-2 łyżki mleka
    • kawałek masła lub margaryny
    • 4 małe szczypty soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wyszorować ziemniaki do czysta pod bieżącą wodą i dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym. Ułożyć je na blasze i posmarować olejem, używając pędzla kuchennego. Piec przez 1 godzinę.
    2. Kiedy ziemniaki już nieco przestygną, przekroić je na połówki i wydrążyć miąższ.
    3. Rozgnieść miąższ widelcem aby nie było żadnych grudek. Dodać ser i mieszać przez 30 sekund. Dodać masło i i mieszać, aż się stopi.
    4. Dodać nieco mleka, aby masa nabrała odpowiedniej konsystencji. Mieszać, aż wszystko się stopi i konsystencja masy będzie jednolita. Doprawić do smaku.
    5. Nałożyć farsz do wydrążonych ziemniaków.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Komentarze po polsku (1)

    autor:
    0

    Wyglądają smakowicie Ziemniaki górą!  -  31 mar 2017

    Zobacz więcej ocen z innych krajów

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis