Zapiekanka z ryżem i jabłkami

    Zapiekanka z ryżem i jabłkami

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Lekka i zdrowa zapiekanka, korzystamy z naszych pysznych, zdrowych jabłek przez cały rok więc nie ma problemu ze składnikami do niej :)

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 woreczki ryżu długoziarnistego
    • szczczypta soli
    • 3 duże jabłka np. lobo
    • dwie łyżki masła
    • 150 ml śmietany 30%
    • łyżka cukru
    • łyżka cynamonu
    • 50 ml śmietany 18%

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Ryż ugotować al dente (gotować przez około 5 minut) z dodatkiem szczypty soli.
    2. 2 Jabłka obrać, zetrzeć na grubych okach, dodać łyżkę cukru i łyżkę cynamonu.
    3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
    4. Układać warstwowo: ryż, starte jabłka, aż do skończenia się składników.
    5. Na wierzch pokroić jabłko w 1 cm plastry, posypać szczyptą cukru np. brązowego i zalać całość 30% śmietanką.
    6. Zapiekać pod przykryciem przez 15 minut w temperaturze 160 stopni C.
    7. Podawać z kleksem śmietany 18%.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis