Zapiekanka z bakłażanem i ziemniakami

    Zapiekanka z bakłażanem i ziemniakami

    5polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 6 osób

    Zapiekanka warstwowa, przypominająca trochę grecką mussakę, jest jej polską wariacją z ziemniakami.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 duży bakłażan, albo dwa małe
    • 4 duże ziemniaki
    • 1 średnia cebula
    • 1 łyżka oleju
    • 400 gram mięsa mielonego, polecam do tego przepisu karkówkę wieprzową
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 puszka pomidorów
    • sól
    • pieprz
    • swieże lub suszne oregano
    • pół łyżeczki cynamonu
    • pół łyżeczki ostrej, czerwonej papryki
    • 2 łyżki masła
    • 100 gram sera mozzarella
    • świeża bazylia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Bakłażana wymyć, pokroić w ok. 1 cm plastry, grubo posolić i zostawić na około 15 minut na puszczenie goryczki, następnie spłukać i delikatnie odcisnąć.
    2. Ziemniaki obrać i pokroić w 1 cm plastry, osuszyć.
    3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 1 łyżce oleju, dodać mięso mielone, puszkę pomidorów, wyciśnięty czosnek, doprawić solą, pieprzem, dwoma szczyptami oregano, cynamonem i ostrą papryką.
    4. Dusić na małym ogniu, delikatnie mieszając, przez około 10 minut.
    5. Plastry bakłażana skropić oliwą i włożyć na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Po wyjęciu bakłażanów, zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni C.
    6. Naczynie żaroodporne wysmarować dwoma łyżkami masła i ułożyć ciasno pierwszą warstwę plastrów ziemniaków.
    7. Układać warstwowo: plastry bakłażana, mięso, ziemniaki, aż do skończenia się składników.
    8. Na wierzch zapiekanki zetrzeć na drobnych okach ser mozzarella.
    9. Zapiekać pod przykryciem 40 minut (do miękkości ziemniaków) w temperaturze 180 stopni C.
    10. Po wyciągnięciu z piekarnika przystroić świeżymi listkami bazyli.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    oleńka
    autor:
    2

    Bardzo dobra! U mnie piekła się dużo dłużej i w wyższej temperaturze. Następnym razem podgotuję ziemniaki i potrzymam bakłażana dłużej w piekarniku przed zapiekaniem. Aha, i więcej czosnku do sosu! - 08 lis 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis