Ziemniaki faszerowane oliwkami i pomidorkami cherry

    Ziemniaki faszerowane oliwkami i pomidorkami cherry

    Zapisz do ulubionych
    1godz.35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pieczone ziemniaki nadziewane farszem z pieczonego czosnku, pomidorków koktajlowych i oliwek, doprawionych świeżą bazylią i zapieczone z parmezanem. Wspaniałe danie!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże mączyste ziemniaki
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • Nadzienie
    • 1 główka czosnku
    • 2 łyżki porwanych listków bazylii
    • 100 g oliwek pokrojonych w kostkę
    • 1 łyżka oliwy
    • 300 g pomidorków koktajlowych cherry, pokrojonych na ćwiartki
    • 1 łyżka tartego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wyszorować ziemniaki do czysta pod bieżącą wodą i dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym. Ułożyć je na blasze i posmarować olejem, używając pędzla kuchennego. Piec przez 1 godzinę.
    2. Przygotować nadzienie oliwkowo-pomidorowe. Zawinąć główkę czosnku w folię aluminiową i piec wraz z ziemniakami 45 minut w piekarniku. Wyjąć, ostudzić nieco i wycisnąć upieczony miąższ z ząbków czosnku.
    3. Wymieszać z czosnkiem porwane listki bazylii, oliwki, łyżkę oliwy i pomidorki koktajlowe.
    4. Ostudzić nieco ziemniaki, następnie naciąć pionowo każdego ziemniaka od góry i powiększyć nacięcie palcami. Włożyć przygotowane nadzienie do kieszonek.
    5. Posypać je łyżką tartego parmezanu i zapiec w piekarniku, aż ser się roztopi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis