Ziemniaki faszerowane cukinią i pieczarkami

    Ziemniaki faszerowane cukinią i pieczarkami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pieczone ziemniaki faszerowane nadzieniem z podsmażonych pieczarek i cukinii. Doskonałe na lekki obiad lub lunch, albo na kolację.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże mączyste ziemniaki
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • Nadzienie
    • 200 g małych pieczarek
    • 1 cukinia
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka octu
    • 1 łyżeczka musztardy
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • sól, pieprz
    • posiekany szczypiorek do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wyszorować ziemniaki do czysta pod bieżącą wodą i dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym. Ułożyć je na blasze i posmarować olejem, używając pędzla kuchennego. Piec przez 1 godzinę.
    2. Przygotować nadzienie. Wytrzeć do sucha pieczarki, pokroić cukinię w plasterki. Rozgrzać łyżkę oliwy na teflonowej patelni. Smażyć pieczarki i cukinię około 15 minut. Przełożyć warzywa wraz z powstałym przy smażeniu sosem z patelni do miski. Dodać łyżkę oliwy, łyżeczkę octu, łyżeczkę musztardy i natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
    3. Ostudzić nieco ziemniaki, następnie naciąć pionowo każdego ziemniaka od góry i powiększyć nacięcie palcami. Włożyć przygotowane nadzienie do kieszonek i posypać pokrojonym szczypiorkiem. Podawać na gorąco.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis