Pieczone ziemniaki z cukinią

    Pieczone ziemniaki z cukinią

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Młode ziemniaki pieczone z cukinią i papryką w stylu śródziemnomorskim - to świetna przystawka do obiadu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 750 g młodych ziemniaków
    • 2 małe cukinie
    • 1 czerwona papryka
    • 125 ml oleju słonecznikowego
    • sól morska
    • 1 łyżeczka świeżego tymianku
    • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wyszorować ziemniaki pod bieżącą wodą, osuszyć je i pokroić w grube plastry.
    2. Cukinie pokroić w plastry, a paprykę w kawałki podobnej wielkości.
    3. Obtoczyć ziemniaki i pozostałe warzywa ze wszystkich stron w oleju.
    4. Najpierw wyłożyć na blachę ziemniaki i piec je w gorącym piekarniku około 20 minut.
    5. Potem dodać cukinię i paprykę. Posypać solą morską, listkami tymianku i drobnymi gałązkami rozmarynu.
    6. Włożyć ponownie do piekarnika i piec jeszcze około 25 minut. Można podać jako dodatek do ryby z grilla lub do befsztyków z polędwicy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis