Sałatka ze szpinakiem i makaronem orzo

    Sałatka ze szpinakiem i makaronem orzo

    12polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 682 osoby

    Lekka, łatwa do zrobienia sałatka, miła dla podniebienia. Można do niej śmiało dodać pomidory suszone na słońcu i oliwki - palce lizać!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 450 g makaronu orzo
    • 280 g młodego szpinaku w liściach, drobno posiekanego
    • 225 g pokruszonego sera feta
    • 1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej
    • 100 g (3/4 szklanki) orzeszków piniowych
    • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
    • 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu
    • 120 ml (1/2 szklanki) oliwy z oliwek
    • 120 ml (1/2 szklanki) octu balsamicznego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wsypać makaron orzo i gotować przez 8 do 10 minut, aż będzie al dente (tzn. lekko twardy przy nagryzieniu), odcedzić i przepłukać zimną wodą. Przełożyć do dużej miski i wymieszać ze szpinakiem i fetą, cebulą, orzeszkami pinii, bazylią i białym pieprzem. Na koniec wymieszać z oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Schłodzić w lodówce i podawać na zimno.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis