Sałatka ziemniaczana ze szparagami

    Sałatka ziemniaczana ze szparagami

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Sałatka ziemniaczana na lato - z dodatkiem szparagów, fasolki szparagowej i marchewki, doprawiona domowym majonezem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 jajka ugotowane na twardo
    • 500 g ziemniaków sałatkowych
    • 2 marchewki (ok. 200 g)
    • 150 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej
    • 250 g szparagów
    • 250 ml wywaru warzywnego
    • 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
    • Majonez
    • 1 świeże żółtko
    • ⅛ łyżeczki musztardy
    • sól
    • 125 ml oleju słonecznikowego
    • 1-2 łyżki soku z cytryny
    • świeżo zmielony czarny pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Obrać jajka i podzielić każde wzdłuż na 8 części. Pokroić ziemniaki w kostkę o boku około 2 cm, a marchewkę w troszkę mniejszą. Rozmrozić fasolkę szparagową. Odciąć zdrewniałe końcówki, a resztę pokroić na 3 części.
    2. Zagotować wywar warzywny w garnku. Wrzucić do niego ziemniaki, marchewkę, fasolkę i szparagi. Przykryć i na niewielkim ogniu gotować około 10 minut. Odsączyć na sicie i ostudzić. Włożyć warzywa do dużej miski.
    3. Ubić mikserem żółtko z musztardą i szczyptą soli na kremową masę. Nadal ubijając, dodawać stopniowo cienkim strumieniem olej, aż powstanie kremowy majonez. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
    4. Dodać majonez do warzyw, ponownie delikatnie wymieszać. Przykryć miskę i postawić w chłodnym miejscu.
    5. Jeszcze raz przyprawić sałatkę do smaku przed podaniem. Podawać na 4 talerzach. Przystroić pokrojonymi jajami na twardo i posypać posiekaną natką pietruszki.

    Praktyczna rada

    Wszystkie składniki majonezu powinny mieć temperaturę pokojową, jeśli będzie inaczej, sos może się ściąć.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis