Frittata paprykowo-ziemniaczana

    Frittata paprykowo-ziemniaczana

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Frittata, w Hiszpanii znana jako tortilla, czyli płaski omlet. Tutaj z ziemniakami i papryką. Można podawać na ciepło - na przykład na obiad, albo na zimno jako przekąskę.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 700 g ziemniaków, przekrojonych wzdłuż na ćwiartki, a następnie w plasterki
    • 3 papryki dowolnego koloru, posiekane
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 cebule, przekrojone na pół i pokrojone w cienkie plasterki
    • 6 jajek
    • 4 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
    • pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wrzucić ziemniaki do garnka z gotującą się wodą. Doprowadzić znów do wrzenia, zmniejszyć ogień. Dodać posiekaną paprykę, gotować na wolnym ogniu 3 minuty. Odcedzić i przykryć, żeby warzywa nie wystygły.
    2. Rozgrzać na dużym ogniu teflonową patelnię o średnicy 25 cm. Wlać oliwę i rozprowadzić po całej patelni. Kiedy oliwa się rozgrzeje, zmniejszyć gaz. Wrzucić cebulę i obsmażać, często mieszając, około trzy minuty, aż zmięknie.
    3. Do podsmażonej cebuli dodać ziemniaki z papryką. Smażyć 8 minut, mieszając i przewracając warzywa, aż ziemniaki będą miękkie. Potem zdjąć patelnię z ognia.
    4. Ubić w dużym naczyniu jajka z natką pietruszki i pieprzem. Przełożyć warzywa łyżką durszlakową do jajek, dokładnie wymieszać. Jeśli kawałki warzyw przywarły do patelni, należy dokładnie ją oczyścić, a przed dalszym smażeniem dodać jeszcze łyżkę oliwy.
    5. Patelnię z oliwą od smażenia warzyw postawić z powrotem na średnim ogniu. Kiedy patelnia się rozgrzeje, wlać na nią masę jajeczną, rozkładając warzywa równo na całej powierzchni. Smażyć frittatę, poruszając patelnią, 3-4 minuty, aż krawędzie się zetną, a wierzch zacznie się ścinać.
    6. Rozgrzać opiekacz do najwyższej temperatury. Umieścić patelnię z frittatą pod opiekaczem i opiekać 2 minuty, aż wierzch dobrze się zetnie. Można nakłuć frittatę nożem, aby sprawdzić, czy środek także jest już gotowy.
    7. Po wyjęciu patelni spod opiekacza odstawić ją na 2 minuty, a potem zsunąć frittatę na talerz. Podawać na gorąco albo na zimno, pokrojoną w trójkąty.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis