Roladki drobiowe ze szpinakiem w szynce parmeńskiej gotowane na parze

    Roladki drobiowe ze szpinakiem w szynce parmeńskiej gotowane na parze

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Zdrowa, szybka i bardzo smaczna potrwa do przygotowania w 30 minut. Roladki drobiowe faszerowane żółtym serem i szpinakiem i owinięte w plasterki szynki parmeńskiej.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 150 gram szpinaku w liściach
    • 1 łyżka masła
    • 1 mały ząbek czosnku
    • sól
    • pieprz
    • 2 piersi z kurczaka
    • opakowanie szynki parmeńskiej w plastrach
    • 100 gram sera zółtego/ suszonych pomidorów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Szpinak poddusić na łyżce masła, dodać starty ząbek czosnku, doprawić solą, pieprzem i ostudzić.
    2. Piersi z kurczaka wymyć pod bieżącą wodą i podzielić na 4-6 części, roztłuc delikatnie na kotlety o grubości 2 cm.
    3. Na roztłuczone piersi nałożyć szpinak, a na środek przyszłej roladki ułożyć pałeczkę z sera żółtego lub opcjonalnie plaster suszonego pomidora.
    4. Całość delikatnie i ciasno zwinąć, a następnie owinąć plastrem szynki parmeńskiej.
    5. Włożyć do garnka na parę i gotować przez 20 minut.

    Rada

    Jeśli nie mamy garnka na parę, roladki możemy luźno zawinąć w folię aluminiową i zapiec w piekarniku w 180 stopniach C przez 20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis