Sałatka z pałeczkami krabowymi surimi

    Sałatka z pałeczkami krabowymi surimi

    4polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 139 osób

    Ta sałatka z surimi przyrządzona na podobieństwo peruwiańskiego ceviche zawsze gromadzi tłumek w moim domu. Jest cudowna jako przekąska podawana na tostadach (chrupiących tortillach wielkości spodeczka, smażonych na głębokim oleju), a nawet z chipsami z tortilli. Potrzymaj ją trochę w lodówce przed podaniem, gdyż smakuje najlepiej bardzo zimna. Najbardziej lubię ją serwować na tostadach z cienką warstwą majonezu jako orzeźwiający lunch.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 225 g pałeczek krabowych surimi, rozdrobnionych na małe kawałeczki
    • 2 duże posiekane pomidory
    • 1 drobno posiekana czerwona cebula
    • 1/2 pęczka posiekanej kolendry
    • 2 limonki
    • 3 papryczki serrano (lub czuszki), drobno posiekane
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • szczypta soli i pieprzu do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Włożyć rozdrobnione surimi do szklanej lub porcelanowej miski. (Tworzywa sztuczne lub metal nie są wskazane.) Wlać oliwę i wymieszać w niej surimi, aż się nią pokryje, a następnie wmieszać kolendrę, cebulę, pomidora i serrano. Na wszystko wycisnąć sok z limonek i dobrze wymieszać. Doprawić dużą ilością soli i pieprzu. Przechowywać w lodówce przez około 1 godzinę przed podaniem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis