Pieczone ziemniaki z serem i szpinakiem

    Pieczone ziemniaki z serem i szpinakiem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pieczone ziemniaki faszerowane nadzieniem ze świeżego szpinaku, żółtego sera i śmietany. Można podawać jako przystawkę albo dodatek do obiadu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże mączyste ziemniaki
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • Nadzienie serowe
    • 100 g sera gouda
    • 100 g liści szpinaku
    • 150 g kwaśnej śmietany
    • sól, pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wyszorować ziemniaki do czysta pod bieżącą wodą i dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym. Ułożyć je na blasze i posmarować olejem, używając pędzla kuchennego. Piec w gorącym piekarniku około godziny.
    2. Zetrzeć ser na tarce o dużych oczkach. Szpinaku przebrać, opłukać i dokładnie otrząsnąć z wody.
    3. Zmieszać połowę sera ze szpinakiem i śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem.
    4. Lekko ostudzić ziemniaki. Odciąć z każdego ziemniaka plasterek o grubości około 1 cm poziomo od góry. Wybrać łyżeczką miąższ z większej części ziemniaka, pozostawić ścianki o grubości około 1 cm. Włożyć miąższ do miski i rozgnieść widelcem. Zmieszać z masą serowo-śmietanową.
    5. Napełnić nadzieniem wydrążone ziemniaki. Posypać nadzienie resztą tartego sera. Ponownie ułożyć ziemniaki na blasze i piec w gorącym piekarniku około 15 minut, aż ser się rozpuści. Wyjąć i posypać resztą szczypiorku. Podawać na gorąco.

    Praktyczna rada

    Mączyste ziemniaki zawierają bardzo dużo skrobi. Podczas pieczenia skrobia pochłania wodę z komórek ziemniaka. Dzięki temu miąższ staje się suchy oraz puszysty i połączy się znakomicie ze śmietaną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis