Młode ziemniaki pieczone z tymiankiem

    Młode ziemniaki pieczone z tymiankiem

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pieczone młode ziemniaki - tylko z dodatkiem świeżego tymianku i soli. Danie będzie pysznym dodatkiem do ryby pieczonej w folii aluminiowej.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 600 g małych młodych ziemniaków (najlepiej jednakowej wielkości)
    • 1-2 łyżki listków tymianku
    • gruboziarnista sól morska
    • drobno otarta skórka z ½ cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 230°C. Wlać oliwę do płaskiej formy i wstawić do piekarnika, żeby dobrze się rozgrzała.
    2. Wyszorować ziemniaki do czysta pod bieżącą wodą i gotować 5 minut we wrzątku, potem odlać, nieco ostudzić i osuszyć papierowym ręcznikiem.
    3. Tymianek opłukać, otrząsnąć z wody i oberwać listki z gałązek.
    4. Włożyć ziemniaki do formy z gorącą oliwą. Oprószyć gruboziarnistą solą morską. Posypać listkami rozmarynu i startą skórką cytryny. Wsunąć formę na najwyższą półkę piekarnika i piec około 20 minut, aż ziemniaki będą złotobrązowe.

    Praktyczna rada

    Formę należy kilkakrotnie przechylić w różne strony, by oliwa równomiernie pokryła dno i dopiero potem wstawić do piekarnika.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis