Sałatka z karmelizowaną marchewką

    Sałatka z karmelizowaną marchewką

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Sałatka składająca się z dwóch części - ziemniaków z winegretem oraz karmelizowanej marchewki. Polecam jako dodatek do obiadu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g małych ziemniaków sałatkowych
    • 500 g marchewki
    • 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżeczka brązowego cukru
    • 1 ząbek czosnku
    • 50 ml wytrawnej marsali (lub innego czerwonego wytrawnego wina)
    • 50 ml wywaru mięsnego
    • sól, pieprz
    • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
    • Sos winegret
    • sól, pieprz
    • 4 łyżki octu sherry
    • 2 łyżki oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Gotować ziemniaki we wrzątku 20-25 minut, aż zmiękną. Krótko odparować i ostudzić. Obrać i przekroić najpierw na pół, a potem w plastry.
    2. Marchewki pokroić w ukośne plasterki.
    3. Rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin na dużej patelni. Dodać marchewkę, posypać łyżeczką brązowego cukru i karmelizować około 2 minut, przewracając plasterki.
    4. Obrać 1 ząbek czosnku i drobno posiekać. Dodać do marchewki i krótko przysmażyć razem.
    5. Dolać wino oraz wywar. Dusić marchewkę z czosnkiem około 8 minut, aż będzie ugotowana al dente. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do ochłodzenia.
    6. Przygotować sos winegret: zmieszać sól, pieprz, 4 łyżki octu sherry, dodawać stopniowo 2 łyżki oliwy z oliwek, stale mieszając.
    7. Dwie trzecie sosu dodać do ziemniaków i ostrożnie wymieszać, resztą skropić karmelizowaną marchewkę i także wymieszać.
    8. Marchewkę ułożyć na środku talerza, a wokół niej rozłożyć ziemniaki. Posypać pietruszką.

    Praktyczna rada

    Ugotowane, obrane buraki w opakowaniu próżniowym można kupić w działach warzywnych lepszych supermarketów. Do obierania buraków warto założyć jednorazowe rękawiczki, ponieważ sok silnie barwi ręce i trudno go zmyć.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis