Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą

    Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą

    1polubienie
    1godz.25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszna zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, cebulą i beszamelem. To najlepsze połączenie smaków. Dobry dodatek do obiadu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 750 g ziemniaków sałatkowych
    • 1 łyżka masła
    • 100 g chudego boczku
    • 4 cebule, posiekane
    • 150 ml wywaru mięsnego
    • 500 ml sosu beszamelowego
    • 100 g tartego ementalera

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Obrać i umyć ziemniaki, pokroić w plasterki o grubości 3 mm i włożyć je do miski. Zalać lodowatą wodą tak, by pokryła ziemniaki i odstawić.
    2. Boczek pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać łyżkę masła na patelni teflonowej. Usmażyć na niej boczek, żeby powstały chrupiące skwarki. Dodać cebulę i krótko dusić razem.
    3. Wlać wywar mięsny na patelnię i gotować 20 minut pod przykryciem, następnie dodać sos beszamel i wymieszać.
    4. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie. Wlać sos beszamel i wymieszać.
    5. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Wysmarować masłem płaską formę żaroodporną. Ziemniaki odlać i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Połowę ziemniaków równomiernie ułożyć dachówkowato w formie. Połowę cebuli z boczkiem i sosem wylać na ziemniaki i równomiernie rozprowadzić. Resztę ziemniaków ułożyć tak jak poprzednio i znów zalać je sosem z cebulą.
    6. Luźno przykryć formę kawałkiem folii aluminiowej. Piec w gorącym piekarniku około 30 minut. Zdjąć folię i piec zapiekankę dalsze 20 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać zapiekankę serem. Podawać na gorąco.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis