Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem

    Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Szybki deser - rogaliki z gotowego ciasta francuskiego napełnione ulubionym dżemem. Można szybko przygotować dla niezapowiedzianych gości.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 rogaliki

    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 2-4 łyżki ulubionego dżemu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury podanej na opakowaniu ciasta.
    2. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Jeśli ciasto jest prostokątne, wyciąć z niego koło o średnicy ok. 30 cm.
    3. Przekroić na pół. Na środku ustawić miskę i lekko przycisnąć żeby się odbiła.
    4. Zdjąć miskę i nacinać ciasto zaczynając od odbitego okręgu do brzegu półkola. Zrobić dowolną ilość nacięć odchodzących od tego śladu - zwykle robię 12 nacięć na półkole.
    5. Na środek nałożyć dżem.
    6. Zakładać paski do środka aby powstał kształt rogala.
    7. Piec zgodnie z instrukcjami na opakowaniu ciasta.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis