Młode ziemniaki z patelni po włosku

    Młode ziemniaki z patelni po włosku

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przepis na młode ziemniaki smażone na patelni z oregano, bazylią i tymiankiem. Można użyć zwykłych młodych ziemniaków lub czerwonych.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 8 dużych, nieobranych ząbków czosnku
    • 1,5 łyżeczki oregano
    • 1,5 łyżeczki bazylii
    • 1,5 łyżeczki tymianku
    • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    • 700 g małych czerwonych (lub zwykłych) ziemniaków, pokrojonych na kawałki
    • 4 łyżki wody
    • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać oliwę na dużej teflonowej patelni na małym ogniu. Wrzucić czosnek, zioła i pieprz. Smażyć minutę.
    2. Dodać ziemniaki, wstrząsnąć patelnią, aby pokryły się przyprawami. Smażyć około 5 minut, aż zaczną się rumienić. Dolać wody, przykryć patelnię i smażyć, od czasu do czasu wstrząsając patelnią, około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
    3. Wyjąć i skropić ziemniaki sokiem z cytryny. Podawać razem z ząbkami czosnku - każdy sam może wycisnąć swój ząbek czosnku na ziemniaki.

    Punkty dla zdrowia

    Żadna dieta nie powinna nas zniechęcić do jedzenia ziemniaków! Ziemniaki - zwłaszcza jedzone ze skórką - zawierają mnóstwo witaminy C, potasu i wiele innych ważnych substancji.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis