Ziemniaki z cukinią z grilla

    Ziemniaki z cukinią z grilla

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ziemniaki i cukinia pokrojone w plasterki i pieczone na grillu w folii z masłem, serem i cebulką dymką. Pyszne i tanie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g ziemniaków sałatkowych
    • 2 małe cukinie
    • 4 cebulki dymki
    • 50 g masła
    • 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
    • 125 g tartego sera gouda
    • 125 ml wywaru drobiowego
    • 4 łyżki wytrawnego białego wina
    • sól, pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Oczyścić i umyć cukinie i cebulki. Cukinie także pokroić w plasterki, zaś cebulkę na kawałki o długości około 5 cm.
    2. Wszystkie warzywa rozłożyć równomiernie na folii aluminiowej. Rozłożyć na wierzchu masło w postaci płatków. Posypać drobno posiekaną natką pietruszki i serem. Polać warzywa wywarem drobiowym i 4 łyżkami wytrawnego białego wina. Przyprawić solą i pieprzem, przykryć.
    3. Piec na grillu przy średnim ogniu około 40 minut. Podawać na gorąco.

    Praktyczna rada

    Można przygotować dwukrotnie większy kawałek folii, rozłożyć składniki na środku i przed dodaniem wina oraz wywaru podwinąć brzegi do góry. Przed położeniem na grillu wystarczy zawinąć brzegi folii na wierzch potrawy i dokładnie ją przykryć.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis