Pieczone ziemniaki faszerowane pomidorkami koktajlowymi z czosnkiem

    Pieczone ziemniaki faszerowane pomidorkami koktajlowymi z czosnkiem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszny tani obiad lub przystawka - pieczone ziemniaki faszerowane nadzieniem z pieczonego czosnku i pomidorków koktajlowych.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 ziemniaki do pieczenia
    • 1 główka czosnku
    • 1 duży pęczek bazylii, posiekany
    • 55 g posiekanych czarnych oliwek
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • sól i pieprz
    • 450 g pomidorków koktajlowych cherry
    • 55 g świeżo utartego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.25min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Przebić każdy ziemniak metalowym szpikulcem (dzięki temu upieką się szybciej, bo gorące powietrze będzie przepływać przez ich środek). Ułożyć ziemniaki bezpośrednio na blasze w piekarniku i piec 1¼ godziny, aż zrobią się miękkie.
    2. Zawinąć główkę czosnku w folię aluminiową. Włożyć wraz z ziemniakami na 45 minut do gorącego piekarnika.
    3. Odłożyć czosnek na kilka chwil, by nieco ostygł, a następnie wycisnąć upieczony miąższ do miski.
    4. Dodać posiekaną bazylię (bez twardych łodyżek), oliwki, oliwę oraz sól i pieprz. Wrzucić pomidorki koktajlowe pokrojone na ćwiartki.
    5. Rozgrzać opiekacz do umiarkowanej temperatury. Wydrążyć lekko nakrojone upieczone ziemniaki, pozostawiając grubą warstwę miąższu przy skórce. Wydrążony miąższ posiekać grubo widelcem i dodać do nadzienia. Nałożyć je do ziemniaków, posypać parmezanem, przyrumienić w opiekaczu i podawać.

    Zalety

    Ziemniaki są doskonałym źródłem witaminy C, zwłaszcza gotowane w mundurkach, ponieważ jest ona zmagazynowana tuż pod skórką. Świeżo wykopany ziemniak zawiera nawet dziesięć razy więcej witaminy C niż długo przechowywany.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis