Pieczone ziemniaki faszerowane tuńczykiem

    Pieczone ziemniaki faszerowane tuńczykiem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne i proste faszerowane ziemniaki z nadzieniem z tuńczyka i kukurydzy - to klasyczne połączenie smaków, które zawsze się sprawdza. Pyszne na kolację lub lunch.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 ziemniaki do pieczenia
    • 225 g mrożonej kukurydzy
    • 200 g tuńczyka w zalewie z puszki
    • 2 łyżki majonezu
    • 2 łyżki gęstej śmietany
    • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Przebić każdy ziemniak metalowym szpikulcem (dzięki temu upieką się szybciej, bo gorące powietrze będzie przepływać przez ich środek). Ułożyć ziemniaki bezpośrednio na blasze w piekarniku i piec 1¼ godziny, aż zrobią się miękkie.
    2. Nadzienie z tuńczyka i kukurydzy. Wrzucić mrożoną kukurydzę do małego rondla z wrzątkiem. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 2 minuty, odlać.
    3. Odsączyć i rozdrobnić tuńczyka. Dodać do kukurydzy wraz z 2 łyżkami majonezu i 2 łyżkami gęstej śmietany. Wymieszać z 2 łyżkami posiekanego szczypiorku lub drobno posiekanej cebulki dymki oraz 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki.
    4. Nakroić ziemniaki i rozchylić nieco połówki, nie oddzielając ich jednak od siebie. Nałożyć do ziemniaków nadzienie. Podawać od razu.

    Zalety

    Ziemniaki są doskonałym źródłem witaminy C, zwłaszcza gotowane w mundurkach, ponieważ jest ona zmagazynowana tuż pod skórką. Świeżo wykopany ziemniak zawiera nawet dziesięć razy więcej witaminy C niż długo przechowywany.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis