Wegańskie bezy

    Wegańskie bezy

    2polubienia
    2godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Bezy zrobione z płynu z puszki z ciecierzycą - bez jajek! Najlepiej, aby płyn był schłodzony 1-2 dni w lodówce przed użyciem. Kamień winny można dostać w internecie lub dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych. Jest tu konieczny jako stabilizator.

    Składniki
    ilość sztuk: 50 małych bez

    • 1 puszka ciecierzycy
    • 1/4 łyżeczki kamienia winnego (wodorowinian potasu)
    • 3/4 szklanki cukru pudru
    • 1/2 łyżeczki wanilii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.45min.  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Otworzyć puszkę ciecierzycy i odsączyć płyn do miseczki. Ciecierzycę zużyć do innych przepisów.
    2. Odmierzyć 120 ml (pół szklanki) płynu i dodać do tego kamień winny. Miksować na dużej prędkości aż powstanie miękka piana.
    3. Nadal miksując stopniowo dodawać cukier, aż piana będzie sztywna. Dodać wanilię (opcjonalnie).
    4. Rozgrzać piekarnik do 95 stopni C.
    5. Ubitą pianę przełożyć do woreczka dekoratorskiego i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    6. Piec bezy, aż będą łatwo odchodzić od papieru i nie kleić się. Moje bezy miały średnicę 3 cm i piekły się przez 1 godzinę i 45 minut.
    7. Po ostudzeniu przechowywać w szczelnym pojemniku.

    Zobacz jak to zrobić!

    Wegańskie bezy
    Wegańskie bezy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis