Zapiekanka z ryżem i kurczakiem

    Zapiekanka z ryżem i kurczakiem

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jeśli macie ryż ugotowany z poprzedniego dnia, a w dodatku został wam ugotowany kurczak, to użyjcie ich właśnie do tej zapiekanki. Wystarczy zrobić sos, dodać paprykę i zapiec.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 szklanki ugotowanego ryżu
    • 50 g masła
    • 1/4 szklanki mąki pszennej
    • 1 i 2/3 szklanki tłustej śmietanki
    • 1 i 1/2 szklani bulionu drobiowego
    • 1/4 łyżeczki rozmarynu
    • 1 łyżeczka soli
    • 3 szklanki ugotowanego kurczaka, pokrojonego w kostkę
    • 1 puszka pieczarek pokrojonych w plasterki
    • 1/3 szklanki zielonej papryki, pokrojonej w kostkę
    • 1 słoiczek marynowanej papryki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    2. Wysmarować tłuszczem duże naczynie żaroodporne. Na dnie ułożyć warstwę ryżu.
    3. W garnku, na średnim ogniu stopić masło. Mieszając dodać mąkę i gotować ok. 2-3 minuty (nadal mieszając).
    4. Nadal mieszając, dodać śmietankę, bulion, rozmaryn i sól i gotować (mieszając) ok. 5 minut, aż lekko zgęstnieje.
    5. Dodać kurczaka, pieczarki, zieloną paprykę i posiekane marynowane papryczki i gotować jeszcze chwilę (2-3 minuty), aby kurczak był gorący.
    6. Przelać na ryż i lekko wymieszać. Piec przez 30 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis