Zapiekanka z kurczakiem i ryżem

    Zapiekanka z kurczakiem i ryżem

    1polubienie
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Zapiekanka dobra na obiad, a przy tym niedroga. Kupujemy całego kurczaka i używamy gotowanego mięsa, dodajemy ryż, pieczarki i biały sos, posypujemy serem i zapiekamy. Gotowe!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 cały kurczak
    • 1 cebula, pokrojona w ćwiartki
    • 2 łodygi selera naciowego
    • 2 liście laurowe
    • 1/3 szklanki masła
    • 8 łyżek mąki pszennej
    • 2 szklanki mleka
    • 1 szklanka bulionu drobiowego
    • 2 szklanki startego sera cheddar
    • 1 puszka pieczarek w plasterkach
    • 1 szklanka ugotowanego ryżu
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Kurczaka pokroić na części i włożyć do dużego garnka. Dodać cebulę, seler i liść laurowy, zalać wodą i gotować, aż kurczak będzie odchodził od kości. Ostudzić i obrać mięso od kości, pokroić na mniejsze kawałeczki.
    2. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
    3. W rondelku, na małym ogniu stopić masło. Mieszając dodać mąkę i gotować przez minutę. Stale mieszając, stopniowo dodawać mleko i bulion drobiowy. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok. 5 minut, stale mieszając, aż zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia i wmieszać ser.
    4. Sos wymieszać z kurczakiem, ryżem i pieczarkami, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    5. Piec ok. 30 minut, aż wierzch się ładnie przyrumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis