Lasagne z kurczakiem i kozim serem

    Lasagne z kurczakiem i kozim serem

    2polubienia
    1godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszna zapiekanka z makaronem lasagne, kurczakiem i sosem z koziego sera, koziego mleka i koziego masła.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 50 g koziego masła
    • 1 czerwona cebula, posiekana
    • 2 plastry boczku, posiekane
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 4 pojedyncze filety z kurczaka, pokrojone w kostkę
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1 drobiowa kostka rosołowa
    • 1 puszka (400 g) posiekanych pomidorów
    • 1 garść świeżej bazylii, z grubsza posiekanej
    • Sos
    • 25 g masła koziego
    • 25 g mąki pszennej
    • 300 ml mleka koziego
    • 50 g sera koziego
    • Dodatkowo
    • 8 płatów makaronu lasagne

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
    2. Na patelni stopić masło, dodać cebulę, boczek i czosnek i smażyć, aż będą miękkie. Dodać kurczaka i smażyć przez minutę. Dodać kostkę rosołową, pomidory i bazylię, przykryć i dusić ok. 10-15 minut.
    3. Przygotować sos:

    4. Stopić 25 masła, dodać 25 g mąki i smażyć na małym ogniu przez minutę, mieszając. Stale mieszając, dodawać po trochu mleka, aż konsystencja sosu będzie gładka. Dodać ser i wymieszać. Zdjąć z ognia.
    5. Złożyć lasagne:

    6. Na dno dużego naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę kurczaka z sosem, na tym ułożyć 4 płaty makaronu lasagne. Znów wyłożyć warstwę sosu i znów przykryć makaronem. Polać wszystko sosem serowym.
    7. Piec przez 30-40 minut, aż się ładnie przyrumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis