Kurczak pieczony z sosem musztardowo-miodowym

    Kurczak pieczony z sosem musztardowo-miodowym

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pieczony kurczak z sosem musztardowo-miodowym z pieczarkami, marchewką i cebulą. Smakuje świetnie z ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 nogi z kurczaka
    • 1 duża cebula, pokrojona na kawałki
    • 2 garście pieczarek, pokrojone w plastry
    • 1 duża marchewka, pokrojona w słupki
    • 2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej
    • 2 łyżki płynnego miodu
    • 1 kopiata łyżka mąki pszennej
    • 300 ml mleka
    • 2 łyżki mrożonego groszku (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Nogi z kurczaka włożyć do dużego naczynia żaroodpornego i przykryć. Piec przez 45 minut, aż kurczak się upiecze (po nakłuciu wykałaczką ma z niego wyciekać przezroczysty płyn).
    3. Gdy kurczak się upiecze, przelać soki z dna naczynia do garna o grubym dnie lub do woka.
    4. Kurczaka włożyć znów do piekarnika, nie przykrywać i zwiększyć temp. do 200 stopni C, aby się zrumienił.
    5. Do garnka z sokami z kurczaka dodać cebulę, marchewkę i pieczarki. Gotować na dużym ogniu, często mieszając, aż warzywa zmiękną.
    6. Dodać musztardę i miód i tyle mąki, aby zagęścić dobrze sos. Następnie dodawać po trochu mleka, stale mieszając, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję.
    7. Dodać mrożony groszek (opcjonalnie), a następnie wlać sos na kurczaka i wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut.
    8. Podawać z ziemniakami lub z ryżem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis