Muffinki z czekoladą i bananami

    Muffinki z czekoladą i bananami

    3polubienia
    30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Bardzo szybkie muffinki z kropelkami czekolady i bananami, na oleju (bez masła). Bardzo proste i pięknie wyrastają.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 12 muffinek

    • 3 dojrzałe banany
    • 125 ml oleju roślinnego
    • 2 duże jajka
    • 250 g mąki pszennej
    • 100 g cukru
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 100 g groszków czekoladowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Przygotować foremki na muffiny - wyłożyć je papilotkami lub posmarować lekko olejem.
    2. Banany obrać i zmiksować.
    3. Do wysokiego naczynia wlać olej, dodać jajka i porządnie zmiksować.
    4. Mąkę wymieszać z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Wlać do tego olej z jajkami i zmiksować, dodając banany. (Ciasto będzie gęste.)
    5. Dodać groszki czekoladowe i wymieszać łyżką.
    6. Nakładać ciasto łyżką do foremek, do 3/4 ich wysokości. Piec przez 20 minut bez termoobiegu.

    Rada

    Zamiast groszków czekoladowych można dodać posiekaną czekoladę, ale czekolada topi się szybciej i efekt nie będzie już ten sam.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis