Kaczka po tajsku z czerwonym curry

    Kaczka po tajsku z czerwonym curry

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Oryginalne w smaku i świetnie prezentujące się danie w klimacie kuchni tajskiej. Pomimo to łatwe i mało czasochłonne w przygotowaniu, a przez to doskonałe zarówno na co dzień jak i na bardziej wymagające okazje.

    DominikCyrylStajnbart Kujawsko-pomorskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 nogi lub piersi z kaczki (600-800 g)
    • 200 g liczi z puszki
    • 200 g pędów bambusa
    • 1 średnia papryczka chili
    • 2 łyżki (40 g) czerwonej pasty curry
    • 2 kawałki trawy cytrynowej
    • 150 ml mleczka kokosowego
    • 100 ml bulionu
    • kilka łyżek soku z limonki
    • 1 łyżka sosu rybnego
    • duża garść bazylii tajskiej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Nogi lub piersi z kaczki lekko solimy i umieszczamy w brytfannie podlewając kilkoma łyżkami wody. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C pod przykryciem do miękkości. Czas takiego pieczenia może być bardzo różny, zwykle wynosi od 45 do 75 minut, więc należy co pewien czas kontrolować aktualny stan mięsa. Kaczka pieczona zbyt długo stanie się twarda i sucha.
    2. Liczi i pędy bambusa odsączamy z syropu / zalewy. Papryczkę chili kroimy wzdłużnie na pół – jedną część pozostawiamy do dekoracji, a drugą dzielimy na kilka mniejszych kawałków. Źdźbła trawy cytrynowej rozbijamy nieco np. rękojeścią noża lub tłuczkiem do mięsa.
    3. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy pastę curry, aż zacznie wydzielać swój aromat i lekko parować. Wówczas dodajemy mleczko kokosowe, bulion, sok z limonki oraz sos rybny, a także trawę cytrynową i papryczkę chili. Mieszamy na gładką masę i gotujemy na niezbyt dużym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.
    4. Upieczone piersi z kaczki możemy podzielić na 2-3 kawałki, a nogi na pół. Do gotującego się curry dodajemy mięso, liczi, pędy bambusa oraz bazylię tajską (której część zostawiamy do dekoracji). Gotujemy jeszcze powoli przez 10 minut pod przykryciem.
    5. Podajemy z ryżem jaśminowym i sosem z duszenia.

    Rada

    Jeśli przygotowujemy danie dla 4 osób, możemy też upiec całą kaczkę i podzielić ją już po upieczeniu – takie założenie przyjmuje zresztą przepis, na którym bazowałem.
    Jeśli akurat nie macie pod ręką bazylii tajskiej, lepiej po prostu pomińcie ten składnik, aniżeli zastępujcie zwykłą bazylią. Dość znacznie różnią się one smakiem i aromatem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis