Sos salsa do potraw meksykańskich lub chipsow tortilla, nachos

    Sos salsa do potraw meksykańskich lub chipsow tortilla, nachos

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Bardzo smaczny dip do chipsów lub innych przekąsek, nadaje się również jako dodatek do dań meksykańskich lub tortilli.

    iwona_sz Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 2 szklanki

    • 500 g przecieru pomidorowego, najlepiej w kartoniku (jest rzadszy)
    • 1 cebula
    • 1 zielona papryka
    • 2 łyżki oleju
    • sól, pieprz, cukier, chilli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Na rozgrzanym oleju podsmażyć paprykę wraz z cebulą.
    2. Dodać przecier pomidorowy, jeśli będzie za rzadki to dodać ze 2 łyżki koncentratu ze słoiczka.
    3. Dusić z 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Przyprawić cukrem (1-2 łyżeczki), solą i chilli.
    4. Nalać do miseczki i podawać na zimno.

    Rada

    Z ilością chilli uważać, bo po czasie gdy sos się przegryzie będzie bardziej wyczuwalne.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis