Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym i brokułem

    Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym i brokułem

    4polubienia
    50min.


    Zrobione przez 5 osób

    Rodzinna i prosta zapiekanka z makaronem, mięsem i warzywami, świetne rozwiązanie na obiad.

    iwona_sz Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 200 g makaronu wstążki lub rurki
    • 300 g mięsa mielonego
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 łyżki oleju
    • 1 brokuł, podzielony na mniejsze części
    • sól, pieprz, majeranek lub przyprawa do makaronu
    • 1 papryka czerwona
    • 0,5 puszki kukurydzy
    • 1 duża śmietana 12%
    • 2 jaja
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 0,5 szklanki wody
    • 250 g tartego żółtego sera

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Makaron ugotować al dente.
    2. Mięso usmażyć na oleju wraz z cebulą, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
    3. Brokuł wsadzić do wrzątku i gotować przez 5 minut.
    4. Zapiekankę układać na dużej blaszce. Makaron na spód, posypać przyprawą do makaronu lub solą, pieprzem i majerankiem, na to paprykę pokrojoną w kostkę.
    5. Następnie odsączony brokuł, mięso mielone i kukurydzę.
    6. Śmietanę roztrzepać z jajami, koncentratem i wodą po czym zalać tym zapiekankę.
    7. Całość piec przez 25 min. w 180 stopniach C bez termoobiegu.
    8. Po zapieczeniu posypać serem żółtym i piec jeszcze przez 5 minut, aż ser się całkowicie roztopi.

    Rada

    Dla mnie najsmaczniejsza jest z sosem czosnkowym, ale ketchup też daje radę :)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis