Rafaello bez pieczenia

    Rafaello bez pieczenia

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 6 osób

    Bardzo mocno kokosowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach. Proste w wykonaniu i pyszne!

    Hovedstaden, Dania

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    • 2,5 szklanki mleka
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżka masła
    • 200 g wiórków kokosowych
    • paczka herbatników
    • puszka 400 g mleka kokosowego
    • około 350 ml śmietanki do ubijania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Gotujemy jeden budyń w zwykłym mleku, w nieco mniejszej ilości niż na opakowaniu. Jeżeli budyń jest bez cukru, słodzimy jedną łyżką cukru. Do gotującego się budyniu dodajemy łyżeczkę masła i na sam koniec 1/3 paczki wiórków kokosowych.
    2. Herbatniki układamy jedną warstwą na dnie płaskiego, szklanego naczynia albo blaszki. Gotową masę budyniową nakładamy na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą herbatników.
    3. Do drugiej warstwy kremu użyjemy mleka kokosowego: mleko kokosowe, które ma konsystencję gęstej śmietany przekładamy do garnka i zagotowujemy.
    4. Proszek budyniowy z drugiego opakowania budyniu rozrabiamy w wodzie pozostałej w puszce po mleku kokosowym. Dodajemy łyżkę cukru. Rozrobiony proszek wlewamy na gotujące się mleko kokosowe, mieszamy i wsypujemy część wiórek kokosowych. Powstałą masę wylewamy na drugą warstwę herbatników, ponownie przykrywając herbatnikami.
    5. Na wierzch nakładamy ubitą śmietankę i posypujemy wiórkami kokosowymi. Schładzamy w lodówce.

    Rada

    Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    W mojej kuchni

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis