Baba wielkanocna w wedlowskiej białej czekoladzie

    Baba wielkanocna w wedlowskiej białej czekoladzie

    1polubienie
    2godz.35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tradycyjna, świąteczna babka z wykorzystaniem czekolady od E.Wedel.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 babka

    • 200 ml mleka
    • 200 g cukru
    • 80 g świeżych drożdży
    • 900 g mąki pszennej
    • 5 żółtek
    • 3 jajka
    • 1 g soli (szczypta)
    • 30 g masła, stopionego
    • 200 g czekolady gorzkiej E.Wedel
    • 100 g czekolady mlecznej E.Wedel
    • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
    • Masło do wysmarowania formy
    • Polewa
    • 100 g czekolady białej E.Wedel
    • 200 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +1godz.25min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

    1. Mleko z cukrem podgrzać do temperatury maksymalnie 35 stopni. Dodać pokruszone drożdże i część mąki, zrobić rozczyn, pozostawić go na 20 – 30 minut w ciepłym miejscu.
    2. Dodać do rozczynu ubite żółtka połączone z jajami, pozostałą część mąki z solą i zagnieść ciasto drożdżowe. Pod koniec zagniatania dodać rozpuszczone letnie masło, ciasto dokładnie wyrobić. Pozostawić je na 15 – 20 minut, aby lekko wyrosło.
    3. Dodać połamane czekolady E.Wedel i posiekaną w kostkę skórkę pomarańczową. Całość ponownie wyrobić i pozostawić na 15 – 20 minut w ciepłym miejscu.
    4. Formę do babki wysmarować masłem, wyłożyć ciasto do 2/3 wysokości formy i pozostawić na 15 minut, aby jeszcze wyrosło.
    5. Piec 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C.
    6. Resztę czekolady E.Wedel rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło. Tak przygotowaną i ostudzoną masą udekorować babę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis